Mijn dochter is getrouwd! Het was feestelijk, mooi en fijn. Een geweldige dag en een mooie herinnering. Nu is zij met haar vrouw op huwelijksreis naar Japan, om ook de periode van de kersenbloesem (桜 sakura) te beleven
Trouw in het huwelijk heeft een andere betekenis dan in het werk. Mensen trouwen een levenspartner met wie zij samen hun leven invullen. Vóór de jaren ’80 was trouw aan de werkgever een kernwaarde bij uitstek. Het beelden van ‘life long employement’ waarbij je jonge leeftijd begon bij de werkgever waar je uiteindelijk ook jouw pensioen haalde. Die trouw die zo kenmerkend is voor een organisatie met een familiecultuur is fors afgenomen.
Als trouw ter sprake komt hebben we het over customer loyalty en medewerkerstevredenheid. Beiden als indicaties van vasthouden van klanten en personeel. Toch is trouw meer dan tevreden klanten en medewerkers. Er is ook iets tegenstrijdigs. Terwijl ‘Agility’ of ‘wendbaarheid’ van organisaties toeneemt, zou je verwachten dat de dynamiek direct van invloed is op de afnemers en het personeel. Verloop in productinnovatie gaan misschien wel hand in hand met verloop in klanten en personeel. Wie niet wil is weg, om het maar het even samen te vatten.
Als ik de teams en hun management aanschouw, dan zie ik nog steeds een vorm van trouw die werken kenmerkt en ook menselijk maakt. De wil om het samen iets in het werk gedaan te krijgen voor een klant, patiënt, burger. Waarbij je als teamlid trouw bent aan je vak, aan je teamleden met en aan jouw klanten voor wie je het om de waardering te doen is. “Business value’ ‘empowerment’ ‘high performing team’ zijn altemaal vrij afstandelijke begrippen voor “je werk doen”. De zorg voor elkaar, te goeder trouw handelen, opvangen, voor elkaar over hebben, eerlijk proberen te zijn in de feedback. Gewone handeling en emoties op de werkplek waarbij waarden aan te werk zijn voor jou, jouw team en jouw klanten en afnemers.
Trouw is klein en eenvoudig. Ik moet denken aan de een gesprek dat ik ooit had bij Buurtzorg Nederland. Nog nooit hadden de buurtzorgers gehoord van Agile. Ze hadden geen idee dat ze in het werk van Laloux (reinventing organisations) op het allerhoogste niveau van agile cultuur werden aangemerkt. Trouw had daar een betekenis. Klaar staan voor jouw client. Jouw client altijd op de eerste plaats, samen met je team het zo regelen dat die klant goed bediend wordt, passie voor je vak, weten dat jouw hoger management de sores van geld, financieren en inkomsten van je nek afhoudt, het zelf moeten oplossen met jouw team en wanneer dat even niet, mocht lukken: weten dat er een coach klaar staat om het team verder op weg te helpen. Je zou het met een gerust hart het ‘buurtzorgmodel van agile inrollen’ kunnen noemen dat tegenover het spotifymodel van agile uitrollen staat zoals ING dat bijvoorbeeld zegt toe te passen.
Trouw is ook betrouwbaarheid, de betrouwbaarheid van planningen en levertijden. Op je partner kunnen bouwen. Op de kwaliteit kunne vertrouwen conform een Definition of Done.
Trouw is elkaar vertrouwen en toevertrouwen. Het tegenovergesteld van ontrouw, waarbij vreemdgaan en ‘naar de concurrent’ gaan als verraad wordt beschouwd. Het gaat ook over herkennen en erkennen wie je bent. Accepteren dat je niet te verbeteren bent in de sokken en onderbroeken die je laat slingeren en weet dat de ander er is om jouw dienst te nemen als je ziek bent of door een omstandigheid verhinderd bent.
Trouw impliceert ook een keuze van verminderde vrijheid. Wie kiest voor samen, kiest niet voor zichzelf. Het is rekening houden met de ander en het gesprek aan durven blijven gaan over wat nodig is om samen verder te gaan. Goede gesprekken voeren is een kunst in het huwelijk, in het dagelijks leven en in het werk. Terwijl deze uiting van trouw ook klein en eenvoudig kan zijn.
Mijn dochter heeft Japans gestudeerd en is nu met haar vrouw op huwelijksreis naar Japan on het seizoen van de feesten rondom de kersenbloesem mee te maken. Een mooi symbolisch nieuw begin van hun relatie. Want trouw is niet van één moment JA! zeggen. Trouw is iedere dag, ieder moment JA! zeggen.
In Japan worden kersenbloesems sakura genoemd, een speciale bloem voor de mensen en het land. Kersenbloesems zijn een symbolische bloem van de lente, van vernieuwing en de vluchtige aard van het leven. Tijdens dit seizoen in Japan houden mensen kersentochtjes met collega's, vrienden en familie. Een kersenbloesem maakt mensen vrolijk. Ze genieten van eten, drinken en barbecueën onder de kersenbloesems. Scholen en kantoren houden welkomstfeestjes. Zelfs 's nachts zijn de kijkspots vol met mensen die genieten van de bloesem in een prachtige, romantische sfeer. Paren gaan 's nachts naar de speciale stemming van kersenbloesems.
En ik? Ik maak een nieuwe start met oude en nieuwe vrienden om de publicatie AgilOnTheFly vorm te geven. Lente, nieuw begin, een nieuwe belofte, een nieuw commitment.
はい! JA!
Comments