top of page
Zoeken
Foto van schrijverWeekly Iterations

Laat jouw werk resoneren met muziek (wk 36)

Bijgewerkt op: 9 sep 2018


Tegenwoordig zie je op steeds meer werkplekken kratjes fruit dat het bedrijf betaalt en waar de medewerker zo uit mogen pakken: een vitaminen injectie. Ik moest denken aan de radioprogramma arbeidsvitaminen, Een oud programma dat nog steeds bestaat! Op iedere werkdag van 10 – 13 uur op Radio 5 vragen collega’s muzieknummers voor elkaar aan. Zo zou ik voor mijn collega Nico het nummer Don't bring me down van Annie Lennox kunnen aanvragen. Speciaal voor Nico omdat hij ongelooflijk hard en tegelijkertijd met enig fortuin is gevallen van zijn fiets. Een vitamineshot via de muziek.


Zo’n boodschap met muziek is dan gelijk heel persoonlijk. De keuze, de titel, de sfeer die het oproept en de emotie die de muziek aanspreek. Muziek heeft impact. In de zorg wordt muziek gebruikt in muziektherapie om mensen te helpen om te gaan met psychische en lichamelijke klachten. Muziek roept herinneringen op, zet aan tot bewegen of geeft juist ontspanning. Muziek is een trigger die we bewust kunnen inzetten, ook voor het vertellen van verhalen.


Afgelopen dinsdagavond heeft de groep AgileOnThefly geoefend in het vangen van verhalen met muziek. We begonnen met opnieuw aan elkaar voorstellen aan de hand van muziek. "Welk nummer typeert jou op dit moment?" was de vraag. Om een indruk te krijgen, dit zijn enkele muzikale introducties:

  • Annemarie: BLØF - Zoutelande: afspelen

  • Freek: Magnolia SoundTrack-Wise Up: afspelen

  • Ineke: Keith Jarrett – The Köln concert – Part I : afspelen

  • Ronald: Miles Davis- Time After Time - Live Around The World: afspelen

  • Hans: Herbie Hancock – Chameleon: afspelen

Wat volgde was een kennismaking met elkaar langs een heel andere as: wat zegt deze muziek over jou? Woorden resoneerden als metaforen in een persoonlijk verhaal van ons leven. De muziek riep dieper elagen van ons aan en creeerde een beeld in de beantwoording die zoveel rijker gevuld is dan de gebruikelijke feitenuitwisseling over wat je doet, waar je woont en wat jouw hobby’s zijn. De verhalen waren heel persoonlijk en we hebben elkaar nog beter leren kennen, zelfs na 20 jaar vriendschap….muziek is een krachtige trigger.


Het vangen van verhalen met muziek gaat zo.

Doel Vangen van de verhalen van een verteller in het CMOI-format

Voorbereiding

  • Plan voor een verbaal 45-60 minuten en een ruimte waar je de muziek ook kunt afspelen

  • Laat de verteller van tevoren de 4 muzieknummers weten en zet het afspelen klaar

  • Gebruik geluidsversterking met voldoen kwaliteit, volume is nodig om de muziek te kunnen ervaren.



Stappen

  1. Uitleggen van de bedoeling. Verteller en luisteraars in positie laten zitten zodat ze elkaar kunnen aankijken. Verhaal in vier stukjes eerst luisteren naar muziek. Aan de luisteraars uitleggen dat zij de kans krijgen om vragen te stellen.

  2. Toelichten dat een verhaal bestaat uit vier brokken: - Hoe is het begonnen, waar was je en met wie wanneer - context - Wat gebeurde er (en toen en toen en toen - mechanism - Wat deed jij? - intervention - Hoe eindige het - outcome

  3. Verstillen en vertragen, eventueel gebruik maken van rustige muziek

  4. Start met de vraag per onderdeel (Hoe is het begonnen -context) - Samen naar de muziek luisteren, na ca 1 minuut, of zoals het goed aanvoelt, stoppem - Vraag gesteld naar het gevoel dat deze muziek oproept - Vraag naar de link met wat dit gevoel bij de muziek zegt dit over het verhaal (specifiek hier: hoe het begon) - Laten vertellen/ eventueel (schone vraag) stellen - Aan het einde de luisteraars de gelegenheid geven om vragen te stellen - Ondertussen schrijft letterlijk de zinnen op die uitgesproken worden

  5. Stap 5 herhalen voo alle onderdelen

  6. Afsluitend: moraal van het verhaal

We hebben eerder verhalen gevangen, ook gebruikmakend van tekenen. Dit experiment met muziek had een heel ander effect. Het was voor de verteller en de luisteraars heel intens. Een van de lusteraars verwoordde het zo “ik heb heel veel meegemaakt met creatieve uitspattingen maar dit slaat alles”.


Muziek werkt en alleen als je er voldoende de tijd voor neemt. Gezien de intensiteit is enige nazorg aan de verteller nodig, Na zoveel intimiteit is goed om even na te praten met luisteraars en verteller. Conclusie: geweldig geslaagd experiment met grote potentie voor het vangen van verhalen!


Wil je ook jouw muziekverhaal kwijt of dit experiment met een team ervaren: laat het hier weten! Wil je meer weten over de mogelijkheden van het gebruik van muziek in workshops, neem dan s.v.p. contact op met Ocker Repelear van Driel. Hij heeft ons geïnspireerd om dit experiment te kunnen uitvoeren en heeft een rijk repertoire aan werkvormen om organisaties te helpen hun sound te vinden voor de visie, de samenwerking en het leiderschap.


Muziek zet in beweging en verstilt, muziek raakt je en is met recht een arbeidsvitamine te noemen. Speciaal voor Nico, die nog even geen gebruik kan maken van twee armen en er gehavend uit ziet, het nummer dat hij draait:





Comments


bottom of page